You Follow Me, I Follow You

Friday, August 5, 2011

Oh Sambal Petai ku..


Sambal tumis ikan bilis petai. Lauk yang tak jemu kat tekak. Terjumpa resepi kat alam maya, rasa teringin nak cuba. Jom ke dapur..

Bahan2:

10 papan petai (belah 2)
Ikan bilis belah (ikut suka banyak mana)
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil belacan
3 sudu besar cili kisar
1 mangkuk kecil air asam jawa
Garam & gula secukup rasa


Cara2:
Kisar bawang merah & belacan. Kemudian bolehla panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar dan ikan bilis. Kacau sehingga agak garing.Kemudian masukkan air asam jawa tadi dan juga petai. Masak lagi sehingga sambal kering. Perisakan dgn garam & gula.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment